Odlingszoner och plantering av häckar

Har du hört talas om begreppet odlingszon? Det är långt ifrån alla som har. Att använda sig av odlingszoner när man ska odla (utomhus) innebär kortfattat att Sverige, och resten av världen för den delen, har olika klimat där olika typer av växter, träd och buskar trivs. Om du vill odla utomhus är det alltså bra att först ta reda på i vilken odlingszon just du befinner dig, och matcha det med passande växter, träd eller buskar.

Häckar till trädgården

Många som har en trädgård tycker om att pryda den med grönska i form av exempelvis träd och häckar av olika slag. Kanske var dessa redan planterade när du flyttade in i ditt hem, men annars är det inte så krångligt att själv plantera dem. Träd i all ära, men om du vill minska risken för att grannar och andra människor runt omkring ska kunna se in i din trädgård bör du satsa på ordentliga häckar. Den bästa tiden att plantera en buske eller häck är antingen under våren eller under den tidiga hösten. Känner du dig osäker på vilken hack du ska välja? Det är alltid bra att veta om i vilken odlingszon du bor, och vilka häckar och buskar som passar bäst där du bor.

Sveriges odlingszoner och odling av häckar

Sverige är indelat i åtta olika odlingszoner enligt Svenk Trädgårds zonkarta. Zon I finns i de mildaste delarna (delar av Skåne, Öland, Gotland och delar av Västkusten till exempel), medan zon VIII representerar de kärvaste delarna. Hit hör främst de västra delarna av Norrland. Där emellan finns det ytterligare sex zoner. Ta alltid reda på i vilken zon du bor innan du bestämmer dig för vad du ska plantera. Några exempel på häckar som trivs i olika zoner är: avenbok, zon 1-4, Liguster, zon 1-3 och Spirea, zon 5.