Kampsport – din träningsform?

Att träna kampsport är bra av flera anledningar. Det är roligt, det bygger snabbt både styrka och kondition och det kan också vara användbart som självförsvar. Det finns många olika kampsporter att välja mellan, men oavsett vilken du fastnar för så går det att hitta ett brett utbud på nätet när det är dags att köpa utrustning.

Olika typer av kampsport

I kampsportsvärlden brukar man skilja mellan traditionella och moderna kampformer. De traditionella kommer vanligtvis från Japan och kallas då budo eller från Kina där de mest kända är wushu eller kung fu. De moderna kampsporterna är flera men de flesta har sitt ursprung i de traditionella varianterna. De är dock förädlade och har ofta någon form av tävlingsregler inkluderat. Exempel på moderna kampsporter är thai- eller kickboxning, MMA (mixed martial arts) samt Brasilians Jiu Jitsu. Det finns också moderna kampsporter som är fullt inriktade på självförsvar där en av de mest kända är den israeliska stilen Krav Maga.

Ett alternativ till att leta upp en ”riktig” kampsportsklubb för dig som vill få ut träningseffekten men inte vill utsätta dig för fullt så mycket testosteron eller sparras är att hitta en lättare träningsklass. De flesta gym erbjuder någon form av boxercise-träning där ni slår och sparkar på kuddar istället för på varandra.