Sport i Malmö

I landets tredje största stad, Malmö, finns det en mängd med både kända och mindre kända klubbar verksamma inom idrotten.

Malmö FF

Den mest kända idrottsklubben i Malmö är utan tvekan fotbollsklubben Malmö FF. Klubben grundades redan år 1910 och har genom åren plockat hem inte mindre än 17 SM-guld i fotboll. Det första kom 1944 och det senaste kom i år. MFF, eller ”di blåe” som det kallas i hemmastaden, har alltid varit något av Malmös stolthet och fortsätter så att vara. Näst efter Stockholmslaget AIK är Malmö FF det lag som har störst publiksnitt i Allsvenskan, i år drygt 16 000 åskådare per match.Genom åren har en rad stora spelare spelat i klubben som till exempel Bosse Larsson, Martin Dahlin, Patrik Andersson, Robert Prytz, Markus Rosenberg och så klart den störste av de alla, Zlatan Ibrahimovic som hann med två och en halv säsong i A-laget innan det var dags att ge sig ut i Europa.

Andra klubbar

Andra fotbollsklubbar som också är hemmavarande i Malmö är bland andra Limhamn-Bunkeflo, Rosengård och IFK Malmö.

Hockey

Förutom fotboll spelas även en del hockey i Malmö. Den största klubben är Malmö Redhawks, som för närvarande spelar i Hockeyallsvenskan. Från början var laget en sektion under Malmö FF:s flagg, men år 1972 bröt man sig ur och bildade Malmö IF. Under 1990-talet nådde klubben stora framgångar i form av två SM-guld 1992 och 1994.År 1996 ändrade klubben namn till MIF Redhawks på klassiskt NHL-manér. I samband med detta fick även laget en ny matchdress i form av den nuvarande rödsvarta. I början av 2000-talet ändrades namnet till nuvarande Malmö Redhawks.Pantern och Limhamn Hockey är de två andra hockeylagen man hittar i Malmö, vilka spelar i Division 1 respektive Division 3.På senare år har fotbollen och ishockeyn i Malmö fått konkurrens och det av handbollen i form av HK Malmö, vilka under de senaste säsongerna etablerat sig som ett stabilt lag i Elitserien. Årets säsong ser ut att kunna bli riktigt lyckad då man efter åtta spelade omgångar ligger på andra plats i serien, endast en poäng bakom Kristianstad.